Pozdravljeni, Prijava

Walter Isaacsson

LEONARDO DA VINCI

Fascinantna biografija enega največjih genijev vseh časov.

Več podatkov

34,90 € z davkom

V seznam želja

Opis

Leonardo je bil nesporni genij, bil pa je še veliko več: bil je poosebljenost univerzalnega uma, ki je želel razumeti celotno stvarstvo, vključno z našim mestom v njem.


Walter Isaacson, avtor priznanih uspešnic o Stevu Jobsu, Albertu Einsteinu in Benjaminu Franklinu, nam z novim odličnim življenjepisom pričara živega Leonarda da Vincija.

Na osnovi tisočih strani iz Leonardovih izjemnih beležnic ter novih odkritij o njegovem življenju in delu preplete njegovo umetniško in znanstveno ustvarjalnost v živo pripoved. Prikaže nam, da Leonardova genialnost sloni na sposobnostih, ki jih lahko gojimo tudi sami, na primer nenasitni vedoželjnosti, skrbnem opazovanju in igrivi domišljiji, ki že meji na fantazijo.

Leonardo nam je zapustil najznamenitejši sliki vseh časov – Zadnjo večerjo in Mono Lizo –, vendar je sebe videl prav toliko kot znanstvenika in inženirja kot umetnika. Strastno, včasih že kar obsedeno se je poglabljal v inovativno preučevanje anatomije, okamnin, ptic, srca, letečih strojev, botanike, geologije in orožja. V zgodovino se je zapisal kot najustvarjalnejši genij vseh časov prav zato, ker je bil sposoben stati na križišču umetnosti in znanosti, tako kot Vitruvijec na njegovi znameniti risbi.

Leonardovo živo zanimanje za tako različna področja in dejavnosti je krmilo njegovo ustvarjalnost, svoje pa je prispevala tudi njegova svojevrstna in neprilagojena narava. Bil je nezakonski otrok, bil je gej, vegetarijanec, levičar. Zlahka se je s čim zamotil ali se pustil premotiti, včasih je bil naravnost krivoverski. Njegovo življenje nam je lahko v opomin, da ne smemo le sprejemati uveljavljenih resnic, temveč moramo biti pripravljeni o njih tudi podvomiti. In prav takšen odnos do sveta bi morali predati tudi svojim otrokom: zaupajte domišljiji in kot nadarjeni uporniki razmišljajte drugače.

 

Avtor o knjigi: Intervju v oddaji The Late Show with Stephen Colbert

O knjigi v Delu:  Genij z obsesijami

Bill Gates o knjigi: Leonardo je eden najbolj fascinantnih ljudi vseh časov

O knjigi pri The Guardianu: Kreativni genij brez konkurence

Še več mnenj o knjigi najdete na Goodreads .

Recenzija v reviji Bukla:

Novinarja, urednika in pisatelja Walterja Isaacsona (1952) nedvomno privlačijo genialni ljudje, ki so prebili meje okolja, časa in družbe nasploh. Zato je do zdaj že napisal biografije Alberta Einsteina, Steva Jobsa (ta je prevedena v slovenščino), zdaj pa še Leonarda da Vincija, renesančnega genija, ki (skoraj) pol tisočletja po svoji smrti ne neha vzbujati zanimanja biografov in bralcev. Isaacson se je Leonarda da Vincija lotil celostno, torej kronološko in psihološko, ne izogiba se umetnikovi spolni usmerjenosti, ki se odraža v njegovih delih, natančno preučuje tako njegove odnose z meceni kot tudi nastajanje njegovih del, analizira da Vincijeve znanstvene prispevke in težnje ter ga na koncu umesti še v sodoben kontekst, ko se sprašuje, kaj se lahko od da Vincija naučimo danes. Privlačnost obsežne bio­grafije je seveda tudi v tem, da je celotna knjiga tiskana v barvah, zato si lahko da Vincijeve stvaritve neposredno ob besedilu o njih ogledamo v ustreznih reprodukcijah. Fascinantna knjiga, ki vas neposredno popelje v umetnikov duhovni in ustvarjalni svet! (Samo Rugelj, Bukla 144)Podatki o knjigi

  • Založba: Učila International, d.o.o.
  • Vezava: trda
  • Avtor: Walter Isaacsson
  • Dimenzije: 165 x 240 x 42
  • Jezik: Slovenski
  • Leto izdaje: 2018
  • Prevajalec: Samo Kuščer
  • Število strani: 592
  • Šifra: 004487
  • EAN koda: 9789610038054

Sorodni izdelki:

Košarica  

Ni izdelkov

Dostava 0,00 €
Skupaj 0,00 €

Na blagajno


E-novice

Želite prejemati novice po elektronski pošti ?