Pozdravljeni, Prijava

Christine Eichel

ČUSTVENI TITAN (Mehka vezava KM)

Ludwig van Beethoven in njegova najpomembnejša dela!

Več podatkov

19,99 € z davkom

V seznam želja

Opis

Izdano ob 250. obletnici skladateljevega rojstva!

Kdo je bil Ludwig van Beethoven?
Od sonate V mesečini do Devete simfonije – kaj šest najpomembnejših del pove o skladatelju kot človeku in njegovi osebnosti?

Kdo je bil človek, ki je kršil vse konvencije in čigar glasba se nas še danes močno dotika?
Na podlagi temeljitih raziskav Christine Eichel pripoveduje privlačno zgodbo nekonformista. Kako sta povezana njegovo žalostno otroštvo in njegova nova čustvena glasba? Kako je napredno politično prepričanje vplivalo na njegovo delo? Zakaj so se mu srečna ljubezenska razmerja izmikala? Na podlagi šestih ikoničnih del in številnih drugih skladb avtorica naslika portret človeka, ki noče več ponujati glasbenih storitev in se trmasto prebija skozi življenje kot neodvisen umetnik. Razgledano in hkrati privlačno opisuje Beethovnov duhovni kozmos, poroča o kočljivih ljubezenskih zapletih in njegovih nenavadnih razpoloženjih, razvpitih denarnih težavah in burkaškem humorju. V knjigi na nov, napet in otipljiv način spoznamo Beethovna kot človeka onkraj splošno znanih mitov.

CHRISTINE EICHEL, rojena leta 1959, je študirala filozofijo, literaturo in muzikologijo ter doktorirala s tezo o glasbeni teoriji Theodorja W. Adorna. Bila je televizijska režiserka, voditeljica, gostujoča profesorica na Berlinski umetniški univerzi in predavateljica na univerzi v Hamburgu. Njene knjige Das deutsche Pfarrhaus. Hort des Geistes und der Macht (2012), Deutschland, deine Lehrer (2014) in Deutschland. Lutherland (2015) so bile zelo dobro sprejete. Christine Eichel živi v Berlinu ter dela kot pisateljica in novinarka.

 

Življenje Ludwiga van Beethovna je podobno življenju marsikaterega rokovskega zvezdnika današnjih dni: težko otroštvo, uporniška umetnost, izzivalni nastopi – pa vendar se vsi pulijo zanj. Beethoven je prvi enfant terrible glasbene zgodovine, ki ima dostop do najvišjih krogov. Človek, ki vleče za nos prijatelje in sovražnike, ki pozna prave ljudi in ljubi napačne ženske. Pri tem skladatelju ni ničesar, kar bi bilo pravilno uglašeno. Živi na prehitevalnem pasu, strastno, obsedeno, samouničevalno. Celo njegov žalostni konec je podoben koncu kakega rokovskega zvezdnika: telesno uničen se vda alkoholu in umre že pri šestinpetdesetih.

 

Iz knjige:

Njegova titanskost in čustvenost si nasprotujeta in se hkrati dopolnjujeta – zato sta združeni v naslovu te knjige.

»Oh, včerajšnjega dne ne bom pozabil!« zastoka Gelinek, vidno pobit. »V tem mladeniču tiči satan. Še nikoli nisem slišal takšnega igranja! Na temo, ki sem mu jo zaigral, je improviziral tako, kot niti Mozarta nisem nikoli slišal improvizirati. Potem je igral svoje skladbe, ki so v največji meri čudovite in veličastne, ter na klavirju izvajal takšne težavnosti in efekte, o katerih si nismo drznili niti sanjati!«
Oče Czerny se precej osupel pozanima za ime glasbenika in Gelinek zarenči: »To je majhen, grd, črn in trmoglav mož, ki ga je knez Lichnowsky pred nekaj leti pripeljal iz Nemčije, da bi se pri Haydnu, Albrechtsbergerju in Salieriju učil kompozicije, in ime mu je Beethoven.«Podatki o knjigi

 • Založba: Učila International, d.o.o.
 • Vezava: mehka
 • Avtor: Christine Eichel
 • Dimenzije: 150 x 217 x 27
 • Jezik: Slovenski
 • Leto izdaje: 2021
 • Prevajalec: Petra Anžlovar
 • Število strani: 352
 • Opomba: Knjiga meseca
 • Šifra: 010027
 • EAN koda: 9789610046554

Stranke, ki so kupile ta izdelek, so kupile tudi:

Sorodni izdelki:

Knjige istega avtorja

Košarica  

Ni izdelkov

Dostava 0,00 €
Skupaj 0,00 €

Na blagajno


E-novice

Želite prejemati novice po elektronski pošti ?