Pozdravljeni, Prijava

Tjaša Vrhovnik in Gašper Grom

Bemumast!

Z uživanjem maščob do vitkosti in dobrega počutja!

Več podatkov

34,90 € z davkom

V seznam želja

Opis

Prva slovenska knjiga o ketogeni dieti, ki sta jo napisala Tjaša Vrhovnik in Gašper Grom.

Presnovne spremembe, ki se zgodijo po uvajalni fazi ketogene diete, so zelo podobne spremembam, ki se zgodijo, če smo dlje časa brez hrane. Za te spremembe so že stari Grki ugotovili, da imajo nekatere terapevtske učinke. V zadnjih desetletjih ketogena dieta prihaja iz pozabe tako kot shujševalna dieta kakor tudi kot dieta s terapevtsko vrednostjo pri nekaterih obolenjih.

Število raziskav o vplivih ketogene diete v zadnjih 15 letih skokovito narašča in ugotovitve so zelo zanimive: ketogena dieta pomaga pri uravnavanju telesne teže, predvsem zmanjševanju trebušne debelosti, normalizaciji krvnih parametrov (glukoza, inzulin in krvni lipidi), nižanju krvnega tlaka.

Zelo učinkovita je pri ljudeh s tveganjem za razvoj srčno-žilnih bolezni in pri posameznikih z odpornostjo celic na inzulin, kar je dejavnik tveganja za razvoj sladkorne bolezni tipa 2 (in drugih).

Bolniki s sladkorno boleznijo tipa 2, ki se pod zdravniškim nadzorom odločijo za ketogeno dieto, pogosto omejijo vnos zdravil ali z njimi celo prenehajo.

Ketogena dieta je že stoletje v uporabi za nadzor napadov pri hujših oblikah epilepsije (kot dopolnilno terapijo jo izvajajo tudi v Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani), podobno se uporablja klinično pri nekaterih redkih presnovnih boleznih, kot sta pomanjkanje piruvat-dehidrogenaze (PDH) in pomanjkanje transporterja za glukozo (GLUT1).

Znanstveniki pa imajo še več dobrih sledi: raziskave kažejo, da bi lahko bila dopolnilna ali preventivna terapija pri nevrodegenerativnih boleznih (kot so Alzheimerjeva bolezen, Parkinsonova bolezen in amiotrofična lateralna skleroza), sindromu policističnih jajčnikov, pa tudi pri glavobolu, aknah, motnjah spanja in možganskih poškodbah. Leta 2013 so dokumentirali primer bolnika z bipolarno motnjo tipa 2, ki mu je ketogena dieta pomagala obvladati simptome te bolezni.

 

Gašper Grom je diplomirani dietetik in priznan prehranski svetovalec z več kot 20-letnimi izkušnjami. Redno se izobražuje in sledi strokovnim znanstvenim izsledkom. V zadnjih letih večino svoje strokovne pozornosti namenja prehrani po načelih ketogene oziroma diete LCHF (low carb high fat), saj gre za način prehranjevanja, kjer ni v ospredju samo oblikovanje telesa, pač pa predvsem zdravje, dobro počutje in dolgoživost. Redno se udeležuje strokovnih konferenc o tovrstni prehrani (Metabolic Therapeutics, Tampa, ZDA; Low Carb Vail, ZDA; Low Carb USA, San Diego, ZDA…). Pri sestavi prehranskih načrtov je osredotočen na posameznika, njegove psihofizične značilnosti in cilje, ki jih ta želi doseči. Svetoval je že več kot tisoč posameznikom.

Tjaša Vrhovnik je diplomirana novinarka, ki se je znašla v marketingu. Veliko piše in na vse mogoče načine teka za izmuzljivim zmajem lastne ustvarjalnosti. S fitnesom se je srečala po zaslugi že takrat bivšega fanta, ki ji je kupil prvo spodobno trenirko. Kasneje je opravila vaditeljski tečaj pri Fitnes zvezi Slovenije, se za hec spravila v formo, s katero bi lahko nastopila na fitnes tekmovanju. Nekoliko kasneje je tekmovala v powerliftingu, kjer je dosegla evropski rekord v mrtvem dvigu. Dolga leta je bila voditeljica na RGL-u in radiu Ekspres, njen glas pa vas pozdravlja tudi na urbanomatih. Edina "religija", o kateri se je pripravljena izreči javno, je znanost.

 

 Podatki o knjigi

  • Avtor: Tjaša Vrhovnik in Gašper Grom
  • Dimenzije: 153 x 229 mm
  • Število strani: 144
  • Založba: Maksimum, d.o.o.
  • Šifra: 375400
  • EAN koda: 9789612854942

Sorodni izdelki:

Košarica  

Ni izdelkov

Dostava 0,00 €
Skupaj 0,00 €

Na blagajno


E-novice

Želite prejemati novice po elektronski pošti ?