Pozdravljeni, Prijava

Joanna Jolly

DEKLE IZ RDEČE REKE (Mehka vezava KM)

Življenje in smrt Tine Fontaine!

Več podatkov

19,99 € z davkom

V seznam želja

Opis

Napeta pripoved o nerazrešenem umoru staroselske najstnice v razklanem mestu, ki se spopada s številnimi družbenimi težavami, in detektivu, ki je bil trdno odločen, da bo našel njenega morilca.

Sedemnajstega avgusta 2014 so v Rdeči reki v Winnipegu našli truplo pogrešane petnajstletne Tine Fontaine. Truplo je bilo zavito v posteljnino in obteženo s kamni. Dekle iz Rdeče reke je napet opis preiskave umora staroselske najstnice in vztrajnega detektiva, ki je iskal morilca z vsemi pravnimi sredstvi, ki jih je imel na voljo. Knjiga nam ponuja vpogled v vse stopnje dolge in skrbno načrtovane preiskave ter s stvarnimi opisi oseb in družbenih napetosti prikaže zgodbo, ki se je znašla na naslovnicah vseh časopisov v državi.

Joanna Jolly, večkrat nagrajena BBC-jeva novinarka, se je poglobila v težko življenje potomke dveh ameriških staroselskih ljudstev. Pripoved začne z dekletovim otroštvom v rezervatu, nadaljuje z grozljivo potjo v glavno mesto, konča pa z zlorabo drog, spolnim izkoriščanjem in smrtjo.

Dekle iz Rdeče reke se ne posveča grozovitemu dejanju, temveč iskanju pravice. Decembra leta 2015 je policija za umor obtožila klateža Raymonda Cormiera. Avtorica opiše odmevno sojenje, ki se je končalo z oprostitvijo. Sodbi je sledilo globoko razočaranje celotne države.


Za bralce romana Tam, kjer pojejo raki!

 

JOANNA JOLLY je novinarka in avtorica, ki živi v Združenem kraljestvu. Že kot otrok je rada pisala in je po diplomi iz angleške književnosti začela delati kot novinarka. Bila je dopisnica z različnih koncev sveta – poročala je o volitvah in neodvisnosti v Vzhodnem Timorju, iz Indije in Nepala, Jeruzalema, Washingtona DC, Južne Afrike in Bruslja. Prejela je več novinarskih nagrad in leta 2016 je bila Shorensteinova štipendistka na Harvardski univerzi. Joannino delo se pogosto osredotoča na nasilje nad ženskami in njihov boj za pravičnost. Dekle iz Rdeče reke je njena prva knjiga.

Avtorica dobro pozna primere pogrešanih in umorjenih staroselskih deklet. S knjigo o življenju Tine Fontaine nas želi spomniti, da staroselska najstnica ni bila samo številka. Tina, ki je najprej odraščala z očetom, pozneje pa živela pri prateti, je bila marljiva učenka, vendar jo je zaznamovala očetova nasilna smrt. Zbežala je od doma, ko pa so jo našli, so jo predali socialni službi, od koder je spet zbežala. Ta odločitev se je izkazala za usodno.

Knjiga ni le resnična zgodba o zločinu, je tudi portret staroselske skupnosti, iz katerih ženske nadpovprečno pogosto izginejo ali so umorjene. Avtorica se sprašuje, kako naj se staroselske ženske, spolne delavke, vodje skupnosti in aktivisti borijo, da bi zaščitili in spremenili pogled na skupnosti, ki so porinjene na rob družbe, in kar je še pomembnejše, ali bo Tinina družina našla pravico za njeno smrt.

Podatki o knjigi

 • Založba: Učila International, d.o.o.
 • Vezava: mehka
 • Avtor: Joanna Jolly
 • Dimenzije: 150 x 217 x 22
 • Jezik: Slovenski
 • Leto izdaje: 2022
 • Prevajalec: Jure Šešet
 • Število strani: 288
 • Opomba: Knjiga meseca
 • Šifra: 010086
 • EAN koda: 9789610051107

Sorodni izdelki:

Knjige istega avtorja

Košarica  

Ni izdelkov

Dostava 0,00 €
Skupaj 0,00 €

Na blagajno


E-novice

Želite prejemati novice po elektronski pošti ?