Pozdravljeni, Prijava

Kit Yates

MATEMATIKA MED ŽIVLJENJEM IN SMRTJO (Trda vezava)

Zakaj je matematika (skoraj) vse!

Več podatkov

27,99 € z davkom

V seznam želja

Opis

Kako matematika vpliva na naše življenje – znanstvena knjiga leta
po izboru časopisa Sunday Times!

Vsi se ves čas ukvarjamo z matematiko – od tega, kako se sporazumevamo drug z drugim ali potujemo, do tega, kako delamo ali se sproščamo. Številni se tega zavedamo. Le redki pa v resnici razumemo njeno pravo moč – to, kako njen vpliv sega ne samo v vsako pisarno in vsak dom, temveč tudi v vsako sodno dvorano in na vsak bolnišnični oddelek.

V tej poučni in izjemni knjigi britanski znanstvenik Kit Yates raziskuje resnične zgodbe o presunljivih dogodkih, pri katerih je uporaba – ali zloraba – matematike igrala odločilno vlogo: o bolnikih, ki so jih ohromili okvarjeni geni, in podjetnikih, ki so doživeli stečaj zaradi okvarjenih algoritmov, o nedolžnih žrtvah sodnih zmot in nič hudega slutečih žrtvah programskih napak. Spremljamo zgodbe o vlagateljih, ki so izgubili pravo premoženje, in starših, ki so izgubili otroke – vse zaradi matematičnih nesporazumov.

Spotoma nas Yates oboroži s preprostimi matematičnimi pravili in pripomočki, ki nam lahko pomagajo, da se bomo bolje odločali v tej naši vse bolj kvantitativni družbi. Odkrili boste, zakaj je vedno pametno postaviti pod vprašaj statistične podatke, zakaj je pogosto nujno treba zahtevati drugo mnenje in zakaj je včasih presenetljivo priročno držati se pravila o 37 odstotkih ...

 

»Neskončno kratkočasen, prijeten, vznemirljiv in občasno grozljiv pogled na to,
kako na življenje vpliva matematika.«
(www.sanfranciscoreviewofbooks.com)


Kit Yates (1985), britanski raziskovalec in pisec poljudnoznanstvene literature, je redni predavatelj matematične biologije na Univerzi v Bathu. V službi razkriva matematične resnice, ki se skrivajo za pojavi v stvarnem svetu. Lušči pogoste vzorce, na katerih temeljijo ti procesi, in pripoveduje o njih. Ukvarja se s pestro uporabo vede v praksi, ki sega od bolezni zarodkov do vzorcev na jajčnih lupinah in pogubnih invazij kobilic – ob tem pa spravlja na dan matematične povezave.


KOMENTAR UREDNICE:
Nadvse domiseln, razumljiv in dostopen vpogled v matematiko v resničnem svetu.
Knjiga, ki nam pove, kako lahko skozi prizmo matematike in matematičnih zakonov gledamo in doumemo življenje, vplivamo nanj oziroma se mu prilagodimo – pri tem sploh ni nujno, da je bralec dober matematik in da ima neko predhodno matematično znanje, zgolj zanimati ga mora delovanje sveta.

 

ODLOMEK
To ni matematična knjiga. Niti ni knjiga za matematike. Na teh straneh ne boste našli niti ene enačbe. Namen dela ni obujati spominov na pouk matematike, nad katerim ste morda dvignili roke že pred leti. Prav nasprotno. Če ste imeli kdaj občutek, da imate pristrižene peruti, da ne morete sodelovati, ko je govora o matematiki, ali niste dobri v njej,
naj bo za vas ta knjiga pot do emancipacije.


Podatki o knjigi

  • Založba: Učila International, d.o.o.
  • Vezava: trda
  • Avtor: Kit Yates
  • Jezik: Slovenski
  • Leto izdaje: 2021
  • Prevajalec: Jure Šešet
  • Število strani: 320
  • Šifra: 006606
  • EAN koda: 9789610047964

Stranke, ki so kupile ta izdelek, so kupile tudi:

Sorodni izdelki:

Knjige istega avtorja

Košarica  

Ni izdelkov

Dostava 0,00 €
Skupaj 0,00 €

Na blagajno


E-novice

Želite prejemati novice po elektronski pošti ?