Pozdravljeni, Prijava

Tim Harford

KAKO ŠTEVILA POJASNJUJEJO SVET (Mehka vezava KM)

Deset pravil, ki nam pomagajo uvideti števila in podatke v drugačni luči!

Več podatkov

19,99 € z davkom

V seznam želja

Opis

Kdaj ste nazadnje prebrali trditev, ki jo je spremljalo veliko število, in ste se spraševali, ali dejansko lahko drži?

Tim Harford, ekonomist in priljubljen pisec poljudnoznanstvenih knjig, nas v delu Kako števila pojasnjujejo svet popelje globoko v svet dezinformacij in zamegljevanja, nenatančnih raziskav in zgrešenih vzgibov, hkrati pa nam razkrije neprecenljive bisere med podatki in analizami, zaradi katerih se splača posvečati številom. Piše o nadvse zanimivih likih, od ponarejevalca umetnin, ki je pretental znamenitega poznavalca in strokovnjaka, do striptizete, ki se je zaljubila v najvplivnejšega kongresnika v Washingtonu, vse do strokovnjakov za podatke, kakršni so John Maynard Keynes, Daniel Kahneman in Florence Nightingale.

Harford nam v knjigi razkriva, kako lahko z ustrezno mero vedoželjnosti in dvoma ocenimo različne trditve. Z desetimi preprostimi pravili v knjigi – za povrh pa še z zlatim pravilom, ki ga avtor poda – lahko trezno preučimo, od kod izhajajo podatki in v kakšni obliki se pojavljajo. Z njihovo pomočjo jasno uvidimo, kako nam števila dejansko lahko pojasnjujejo svet.


»Harford je najprijetnejši zagovornik razuma in doslednosti … piše razumljivo in vedno zanimivo.« (The Times)


TIM HARFORD je kolumnist pri časniku Financial Times ter voditelj radijskih oddaj Cautionary Tales in More or Less na BBC-ju.
Je častni član Kraljeve družbe za statistiko ter tudi član Nuffield Collegea v Oxfordu. Prejel je številne nagrade za pisanje o ekonomiji in statistiki.
Leta 2019 je prejel red britanskega imperija za zasluge pri krepitvi razumevanja gospodarskih vprašanj. Z ženo in tremi otroki živi v Oxfordu. Napisal je ducat knjig, med njimi tudi Ekonomist pod krinko in Dragi ekonomist pod krinko ter knjigo Logika življenja: kaj tiči za našimi na videz nerazumnimi odločitvami.

 

»Eden najboljših piscev o ekonomskih in statističnih vprašanjih nam na duhovit in zanimiv način razsvetli zelo pomembno resnico o podatkih.« (Independent)


KOMENTAR UREDNICE:
Odlična knjiga, ki nas seznani z načini, kako razumeti podatke, kako jih preveriti in kako jih umestiti v kontekst. Kot spoj Faktografije, napisane na nekoliko bolj poljuden način, in Kahnemanove Razmišljanje, hitro in počasno.

Hitro se bere, ne vsebuje nobenih formul in računov, polna je modrosti in prigod iz vsakdanjega sveta, je jasna – in izjemno duhovita. Nauči nas, kako mojstrsko razkrojiti meglo zavajanja in zablod ter ugledati podatke v pravi luči.

Podatki o knjigi

 • Založba: Učila International, d.o.o.
 • Vezava: mehka
 • Avtor: Tim Harford
 • Dimenzije: 150 x 217 x 26
 • Jezik: Slovenski
 • Leto izdaje: 2022
 • Prevajalec: Samo Kuščer
 • Število strani: 336
 • Opomba: Knjiga meseca
 • Šifra: 010069
 • EAN koda: 9789610049548

Stranke, ki so kupile ta izdelek, so kupile tudi:

Sorodni izdelki:

Knjige istega avtorja

Košarica  

Ni izdelkov

Dostava 0,00 €
Skupaj 0,00 €

Na blagajno


E-novice

Želite prejemati novice po elektronski pošti ?