Pozdravljeni, Prijava

Elena Favilli in Francesca Cavallo

ZGODBE ZA LAHKO NOČ ZA UPORNIŠKE PUNCE

100 zgodb o izjemnih ženskah

Več podatkov

19,99 € z davkom

V seznam želja

OpisKaj če se princesa ne bi poročila s princem na belem konju, ampak bi postala astronavtka?

Kaj če polsestri ne bi bili ljubosumni, ampak prijazni in spodbudni?

Kaj če bi kraljestvu v resnici vladala kraljica? In kaj če deklica kdaj ne bi bila ‘pridna’?


Odgovori na vsa ta vprašanja se skrivajo v čudovitih Zgodbah za lahko noč za uporniške punce, knjigi s stotimi zgodbicami, ki pripovedujejo o življenju stotih izjemnih žensk. Amelia Earhart, Serena Williams, Ada Lovelace, Astrid Lindgren, Elizabeta I., Malala Jusafzaj,  Florence Nightingale, Coco Chanel, Julia Child, Lella Lombardi ... in še devetdeset drugih fascinantnih osebnosti ženskega spola iz preteklosti in sedanjosti.

Sto izjemnih žensk, sto izjemnih ilustracij

Nekatere poznamo iz šolskih učbenikov zgodovine, za nekatere smo izvedeli iz medijev, za nekatere pa slišimo sploh prvič. Določene so dosegle svetovno slavo, druge so umrle v anonimnosti. “Saj so jih ne glede na to, kako pomembna so bila njihova odkritja, kako drzne njihove pustolovščine ali kako sijajen njihov um, neprestano omalovaževali; včasih so nanje pozabili, v nekaterih primerih pa so jih skoraj izbrisali iz zgodovine,” pravita avtorici knjige Elena Favilli in Francesca Cavallo.

A prav vse predstavljene ženske, ki so v knjigi zaživele v čudovitih ilistracijah šestdesetih umetnic z vsega sveta, so s svojim delovanjem kršile ustaljene vzorce in predvidene načine obnašanja in delovanja žensk. Bile so (in so še – saj so v knjigo vključene tudi sodobnice) izjemne posameznice, ki so izstopile iz povprečja, se zoperstavile uveljavljenim pogledom na ‘mesto žensk’ in s svojim delovanjem usodno zaznamovale zgodovino človeštva.

Od Hipatije, genialne matematičarke in filozofinje iz Aleksandrije, do karizmatične burmanske voditeljice Aung San Su Či; od Lelle Lombardi, prve voznice formule ena, do Malale Jusufzaj, pakistanske borke za pravice žensk do izobrazbe in najmlajše prejemnice Nobelove nagrade za mir; od Hillary Clinton, prve ženske, ki jo je velika politična stranka nominirala za predsednico Združenih držav Amerike, do Manal al Šarif, aktivistke za pravice žensk iz Saudove Arabije, ki se je v državi, ki ženskam prepoveduje vožnjo avtomobila, usedla za volan, se posnela in videoposnetek objavila na youtubu. Nekaj tednov pozneje je na stotine pogumnih prebivalk Saudove Arabije, ki si
je posnetek ogledalo, sedlo v avtomobile, zapeljalo na ceste in se uprlo verskim oblastem ...

Kaj druži vse te ženske? Niso bile najbolj pametne, najbolj neustrašne, najlepše in kar je še teh pridevnikov – bile pa so močne, drzne in so znale svoje pomanjkljivosti velikokrat izkoristiti sebi v prid. Zato so postale protagonistke  ‘resničnih pravljic’, navdihujočih in ganljivih ter namenjenih junakinjam, ki niti slučajno ne potrebujejo rešitelja. Oziroma kot je rekla Eufrosina Cruz, mehiška političarka in prva staroselka, ki so jo izvolili za predsednico kongresa v njeni zvezni državi: “Ko se ženska odloči, da se bo spremenila, se spremeni tudi vse okoli nje.”

Založniški fenomen

Knjiga, ki je že dobila nadaljevanje (novembra je izšel drugi del), je še pred izidom postala pravi založniški fenomen, saj sta avtorici za izdajo potrebna sredstva na Kickstarterju zbrali v pičlih 30 urah (do konca kampanje pa se je na račun nakapljalo dobrih 600 tisoč dolarjev, več kot za katero koli knjigo še neizdanega gradiva doslej). Knjiga pa je tudi po izidu doživela velik prodajni uspeh in je prevedena (oziroma še bo) v številne jezike.

 

Novih 100 zgodb o uporniških puncah.

 

Obiščite tudi uradno spletno stran uporniških punc.


Avtorici o knjigi.

O knjigi v reviji Vklop.

RTV SLO: "Pridnost" je precenjena: feministične pravljice za upornice in revolucionarke prihodnosti

Iz oddaje Glasovi svetov.

O knjigi v Bukli.

Recenzija na Samyinbookworld.

 

“Staviti si upam, da knjiga, ki z anekdotami in citati presega pusti format nizanja biografskih podatkov, ne bo zakladnica novih podatkov samo za mlade bralke in bralce.”  


Citati iz knjige

“Kaj mi boste, noge, ko pa imam krila?”
Frida Kahlo

“Živim na obrobju družbe, pravila običajne družbe pa ne veljajo za ljudi, ki živijo na robu.”
Tamara de Lempicka

“Rada bi, da se me spominjajo kot človeka, ki je hotel biti svoboden ... da bi bili svobodni tudi
drugi.”
Rosa Parks

“Vedno bodi zvesta sama sebi in nikdar ne dopusti, da bi te tuje besede odvrnile od zastavljenih
ciljev.”
Michelle Obama

“V življenju se ni treba ničesar bati, vse je treba le razumeti.”
Marie Curie


ELENA FAVILLI je podjetnica v svetu medijev in novinarka. Delala je za Colors magazine, McSweeney’s, RAI, Il Post in La Repubblico ter vodila digitalne redakcije na obeh straneh Atlantskega oceana. Ima magisterij iz semiotike z univerze v Bologni, na univerzi v Berkeleyju pa je študirala digitalno novinarstvo. Leta 2011 je začela izdajati Timbuktu, prvo otroško revijo za tablice. Elena je ustanoviteljica in izvršna direktorica podjetja Timbuktu Labs.


FRANCESCA CAVALLO je pisateljica in gledališka režiserka. Njene predstave, za katere je prejela več nagrad, uprizarjajo po vsej Evropi. Francesca je kot zavzeta socialna inovatorka ustanovila Sferracavalli, mednarodni festival trajnostne domišljije v južni Italiji. Leta 2011 je združila moči z Eleno Favilli; skupaj sta ustanovili Timbuktu Labs, kjer zdaj dela kot kreativna direktorica. Zgodbe za lahko noč za uporniške punce je njena sedma knjiga za otroke.

Podatki o knjigi

  • Založba: Učila International, d.o.o.
  • Vezava: trda
  • Avtor: Elena Favilli in Francesca Cavallo
  • Dimenzije: 182 x 247 x 22
  • Jezik: slovenski
  • Leto izdaje: 2018
  • Prevajalec: Maja Kogej
  • Število strani: 224
  • Šifra: 004408
  • EAN koda: 9789610037491

Sorodni izdelki:

Košarica  

Ni izdelkov

Dostava 0,00 €
Skupaj 0,00 €

Na blagajno


E-novice

Želite prejemati novice po elektronski pošti ?