Pozdravljeni, Prijava

Damijana Žišt

Zakaj sta umrla ta dva otroka (trda vezava)

Sežanski zločin, ki je pretresel Slovenijo

Več podatkov

1,00 € z davkom

Dobavljivost: Ta izdelek ni več na zalogi

V seznam želja

Opis

Otroci so pogosto žrtve razveznih postopkov, v katerih starši, državne ustanove in sodišča pozabljajo na njihove koristi. V nerazrešenih odnosih z bivšim partnerjem starši največkrat prizadenejo prav tiste, ki jih imajo najraje – svoje otroke. A trpeče otroke v njihovi bolečini razume le malokdo. Tisti, ki so poklicani, da bi zavarovali njihove koristi, pa se prepogosto zatekajo k birokratskim rešitvam. Zakaj sta umrla ta dva otroka je resnična zgodba. Otroka razvezanih staršev, dveinpolletna sestrica in štiriinpolletni bratec, sta živela nekaj dni v tednu pri enem in nekaj dni pri drugem. Čeprav so bili prehodi zanju težki, sta imela rada tako mater kot očeta. A ko je oče nekega usodnega večera sina in hčerko predal njuni materi, ju ni videl nikoli več. Le še dve beli krsti.

Knjiga izredno tankočutno opisuje očetova občutja ob tragični izgubi in njegova prizadevanja v neuspešnem boju z državnimi ustanovami in strokovnjaki. Pod drobnogled vzame tako mater kot očeta obeh otrok, njun zakon, stare starše, materine bolezni, razvezo, boj za starševstvo in sam tragični dogodek, ne nazadnje tudi mnenja znancev in sosedov.

Zadnje poglavje se posveti strokovnemu delu primera, torej obtožnici, izvedenskim mnenjem o duševnem stanju matere otrok, mnenjem sodnomedicinske stroke, medijem in sojenju.

Kaj se je v usodnem času dogajalo v stanovanju umrlih dveh otrok, najbrž ve samo njihova mamica, ki je bila po vseh indicih tam očitno sama z otrokoma. Ali pa morda še kdo, pa o tem nerazumno molči? So ustrezne ustanove oziroma strokovnjaki z zadostno odgovornostjo, vestnostjo in strokovnostjo opravili svojo delo?

Upajmo, da bo sojenje ustrezno odgovorilo na zastavljena vprašanja, čeprav bolečine ob tako hudi izgubi ne bo moglo odpraviti, in da se bodo vsi odgovorni vprašali, ali so v zadostni meri opravili svoje dolžnosti in poskrbeli, da se kaj takega ne bi zgodilo. In se tudi v prihodnosti ne bo. Nikomur. Nikdar.


Avtorica Damijana Žišt je novinarka časnika Večer in avtorica pred kratkim izdanega prvenca Utrinki iz življenja za rešetkami. Je novinarka, ki piše o temah, o katerih se doslej javno ni govorilo, a so po svoji vsebini zanimive za slovensko širšo in strokovno javnost.


Avtorica knjige se v celoti odpoveduje honorarju in ga poklanja Skladu Ivana Krambergerja (ček je bil izročen na tiskovni konferenci g. Marjanu Bauerju, odgovornemu uredniku Slovenskih novic, ki upravljajo s Skladom), založba pa bo čisti izkupiček od te knjige namenila vrtcu, v katerem sta se pokojna otroka dobro počutila. Čez čas pa bo tudi pripravila poročilo za javnost in jo seznanila s podrobnostmi.Več o knjigi si lahko preberete na spodnjih povezavah:
http://web.vecer.com/portali/vecer/v1/default.asp?kaj=3&id=2009112505489043
http://www.siol.net/kultura/knjizni_molj/2009/11/zakaj_sta_umrla.aspx
http://www.dobrojutro.net/novice/kultura/zgodba_o_tragicni_smrti_dveh_majhnih_otrok_dobila_knjizno_podobo/142225

Podatki o knjigi

  • Vezava: trda
  • Dimenzije: 13 x 19 cm
  • Leto izdaje: 2009
  • Založba: Učila
  • Avtor: Damijana Žišt
  • Šifra: 002348
  • EAN koda: 9789610008682

Sorodni izdelki:

Knjige istega avtorja

Košarica  

Ni izdelkov

Dostava 0,00 €
Skupaj 0,00 €

Na blagajno


E-novice

Želite prejemati novice po elektronski pošti ?